Liikunta on paras ystäväsi.
Vaihdevuosien aikana tapahtuvat kielteiset muutokse ovat havaittavissa lihaskudoksessa. Lihasmassan heikkenemisen (sarkopenia) ja supistumisominaisuuksien muutokset ovat helposti havaittavissa. Fyysistä liikuntaa on käytetty lääkkeettömänä keinona ehkäistä ja kumota näitä fysiologisia vaikutuksia. On tunnettu fakta, että liikunta voi parantaa toiminnallisia ja fyysisiä parametreja, kuten kehon koostumusta. Se voi myös parantaa voimakkuutta, hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä luuston mineraalitiheyttä(1).
Fyysinen aktiivisuus voi olla painoakin tärkeämpi tekijä tulevan fyysisen kunnon ennakoinnissa. Kaatumisriskin vähentämiseen ja luuston tiheyden parantamiseen tarvittavan liikunnan tyypistä, tiheydestä ja kestosta ei ole päästy yksimielisyyteen, mutta voimaharjoittelu vaikuttaisi olevan paras valinta. Se voi hidastaa luuston mineraalipuutosta ja auttaa säilyttämään lihasmassaa. Lisäksi painoharjoittelu voi parantaa fyysistä toimintakykyä(2).
Liikunta vaihdevuosien aikana ehkäisee nivelten muutoksia, osteoporoosia ja lihaskatoa. Se vahvistaa kudosten verenkiertoa, suojaa rintakehän jäykistymiseltä sekä ehkäisee suonikohjuja ja tyrää. Liikunta myös parantaa verenkiertoa. Kun ääreisverenkierto paranee, veri pääsee paremmin kosketuksiin kudosten kanssa. Siten liikunta myös auttaa kehoa toipumaan ja elpymään(3). Hyötyjä on lukuisia. Miten siis pysyt hyvässä kunnossa vaihdevuosien aikana?
Tässä muutamia liikuntalajeja:
● juoksu
● kävely
● uinti
● pyöräily
● jooga
● pilates
● Qi Gong(1)