Kiinnitä huomiota glykeemiseen indeksiin
Monissa tutkimuksissa on dokumentoitu aineenvaihduntasairauksien (kuten diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän), sydän- ja verisuonitautien (dyslipidemia, verenpainetaudin), rintasyövän ja osteoporoosin riskiä naisilla perimenopaussin aikana (1).
Osteoporoosi vaikuttaa yhteen kolmesta naisesta vaihdevuosien jälkeen (2).
Kuten arvata saattaa, monista tuotteista on apua, mutta toisaalta monet voivat myös vaikuttaa haitallisesti tässä elämänvaiheessa. Ensinnäkin on tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalion glykeemiseen indeksiin. Ruoka-aineita ja aterioita, joiden glykeeminen indeksi on korkea (GI > 65), tulisi välttää (3).
Mikä on glykeeminen indeksi?
Se määrittää veren glukoositason nousun prosenttimääräisenä suhteessa sen jälkeiseen nousuun, jos sama määrä hiilihydraatteja nautittaisiin puhtaana glukoosina (4). Pelkän indeksiarvon tarkkailu ei kuitenkaan riitä. Viljojen murskaaminen ja jauhaminen kasvattaa glykeemistä indeksiä, eli pitkälle prosessoiduista jauhoista valmistettujen murojen glykeeminen indeksi on korkea. Myös korkea lämpötila ja kuumennuksen kesto nostavat glykeemistä indeksiä. Perinteisesti kypsennetyn valkoisen riisin glykeeminen indeksi on 64, mutta ylikypsällä riisillä se on 90. Rasvat hidastavat ruoka-aineiden tyhjennystä ruoansulatuskanavasta ja siten pidentävät hiilihydraattien sulamista ja imeytymistä. Lisäksi hedelmien ja vihannesten kypsyminen muuttaa niiden glykeemistä indeksiä.
Esimerkiksi kypsien banaanien glykeeminen indeksi on korkeampi kuin raakojen. Siksi ruokavaliosta kannattaa jättää pois erittäin pitkälle prosessoiduista jauhoista (valkoinen leipä) valmistetut tuotteet, tärkkelystä sisältävät tuotteet, joissa on vain vähän ravintokuituja (perunat, valkoinen riisi) sekä ruoka-aineet, joissa on runsaasti helposti sulavia hiilihydraatteja (makeiset, kakut, keksit, makeutetut juomat) (5). Lisäksi ruokavalion tulisi olla vähäsuolainen, koska liika suola vaikuttaa verenpainetaudin kehittymiseen ja aiheuttaa turvotusta. Nykysuositusten mukaan aikuisten tulisi saada ravinnosta alle 5 grammaa suolaa. Siksi kannattaa välttää prosessoitua ruokaa, leivinjauhetta, lihaliemikuutioita, valmiskeittoja, suolaisia snackseja kuten pretzeleitä, popcornia ja perunalastuja, pekonia, savustettua kalaa ja lihaa sekä pikkelöityjä ja säilöttyjä vihanneksia ja hedelmiä. Vältä myös suolan lisäämistä aterioihin (6).