Miksi paino ei putoa vaihdevuosien aikana?

Kenties kehosi haluaa säilyttää voimansa ja resurssinsa selviytyäkseen tästä haastavasta ajanjaksosta. Kenties taustalla on jokin muu syy. Sen ymmärtämistä tärkeämpää on kuitenkin keskittyä siihen, miten ylläpitää tervettä painoa.

Tri Agnieszka Szmurło

Ihotautilääkäri

Painonnousuun vaikuttavat tekijät

Ensinnäkin, painonhallinta on toki tärkeää – mutta tasapaino on sitäkin tärkeämpää.

Vaihdevuodet aiheuttavat hormonaalisia muutoksia naisen kehossa, mikä voi aiheuttaa erilaisia muutoksia ja sairauksia. Yksi muutos on painonnousu. Mitä kehossa oikein tapahtuu? Ensinnäkin rasvakudoksen jakautuminen muuttuu. Kun nainen on hedelmällisessä iässä, rasvakudos varastoituu reisiin ja lantiolle. Nyt ylimääräinen rasva kertyy vatsaan ihon alle ja sisäelinten ympärille(1).

Tutkimusten mukaan naiset pitävät painonpudotusta ja painonhallintaa tärkeimpinä elämäntapaan liittyvinä seikkoina vaihdevuosien aikana. Lisäksi naiset kokevat, että ruokavalio ja liikunta ovat tärkeitä vaihdevuosiin liittyvien muutosten hallinnassa(2). Mutta miksi paino ei putoa vaihdevuosien aikana? Ylipainoa esiintyy naisilla enemmän vaihdevuosien jälkeen kuin ennen vaihdevuosia(3). Keskimäärin naiset lihovat noin 0,7 kg vuodessa elämän keskivaiheilla (viides ja kuudes vuosikymmen), riippumatta kehon koosta (4). On tärkeää tietää, että ylipaino on yleisempää ikäihmisillä eri syistä, esimerkiksi aineenvaihdunnan hidastumisen ja liikunnan vähenemisen vuoksi(5).

Ikääntymisen ohella naiset altistuvat elämän keskivaiheilla useille yksilöllisille ja mahdollisesti toisiinsa liittyville tekijöille, jotka edistävät painonnousua. Näitä ovat estrogeenin puute, mielialan vaihtelut ja unihäiriöt. Tutkimukset kuitenkin tukevat teoriaa siitä, että painonnousu keski-ikäisillä naisilla voi johtua pääasiassa ikääntymisestä ja elämäntapamuutoksista, ja että vaihdevuodet itsessään eivät aiheuta merkittävää painonnousua, kun ikääntyminen on otettu huomioon. Terveellistä painoa voi siis ylläpitää ruokavalion ja liikunnan avulla(4). Tässä muutamia vinkkejä ruokavalioon.
 

Mitä kannattaa syödä:

JOKA PÄIVÄ

Viljaa: yksi tai kaksi annosta per ateria täysjyväleivän, -pastan, riisin jne. muodossa

Vihanneksia: Vähintään 2 annosta per ateria

Hedelmiä: 1 tai 2 annosta per ateria, yleisimpänä jälkiruokana

Vettä: päivittäin 1,5–2 l. Vaihtelee henkilöittäin tarkista lääkärisi kanssa.

Maitotuotteita: kohtuullisesti, suosien vähärasvaisia maitotuotteita

Oliiviöljyä

Mausteita, yrttejä, valkosipulia ja sipuleja: vältä liikaa lisättyä suolaa
 

VIIKOITTAIN

Kalaa ja äyriäisiä, valkoista lihaa ja kananmunia

Punaista lihaa ja prosessoituja lihoja pitäisi nauttia vähän ja harvoin

Vihannesten ja viljojen yhdistelmä on kasviproteiinin lähde, jota tulisi harkita lihan tilalla.

Myös perunoita voi syödä viikoittain.

 

SILLOIN TÄLLÖIN

Runsaasti sokeria ja epäterveellisiä rasvoja sisältäviä ruokia, kuten makeisia, leivonnaisia, makeutettuja hedelmämehuja ja virvoitusjuomia tulisi käyttää vain vähän tai ei lainkaan. Nämä ruoka-aineet sisältävät runsaasti energiaa ja todennäköisesti edistävät painonnousua

+ Kohtuullinen fyysinen liikunta säännöllisesti. Vähintään 30 min päivän aikana kolmesti viikossa(6).

 

MITÄ KANNATTAA MUISTAA PAINONHALLINNASSA VAIHDEVUOSIEN AIKANA

Rasvakudosten jakautuminen muuttuu. Siksi painonhallinta voi olla jojoilua, joka ei täysin riipu itsestäsi. Terveellisestä ruokavaliosta ja elämäntavoista voi kuitenkin olla apua.

 

LÄHTEET

[1]. Pertyński T, Stachowiak G. Menopause — facts and controversies. Endokrynologia Polska/Polish Journal of[1] [2] [3]
Endocrinology Tom/Volume 57; Numer/Number 5/2006
[1]. Marlatt, K. L., Beyl, R. A., & Redman, L. M. (2018). A qualitative assessment of health behaviors and experiences
during menopause: A cross-sectional, observational study. Maturitas, 116, 36–42.
[1]. Monteleone, P., Mascagni, G., Giannini, A., Genazzani, A. R., & Simoncini, T. (2018). Symptoms of menopause —
global prevalence, physiology and implications. Nature Reviews Endocrinology, 14(4), 199–215.
[1]. Kapoor, E., Collazo-Clavell, M. L., & Faubion, S. S. (2017). Weight Gain in Women at Midlife: A Concise Review
of the Pathophysiology and Strategies for Management. Mayo Clinic Proceedings, 92(10), 1552–1558.
[5]. Addor, F. (2018). Beyond photoaging: additional factors involved in the process of skin aging. Clinical, Cosmetic
and Investigational Dermatology, Volume 11, 437–443.
[5]. Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Serra-Majem, L. (2011).
Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition, 14(12A), 2274–2284.

YLI 25 MILJ. IHOANALYYSIA TEHTY MAAILMANLAAJUISESTI, TEE OMASI NYT!

ALOITA ANALYYSI