Hyperpigmentaatio johtuu melaniinin liiallisesta kertymisestä ihoon, jolloin ihoon syntyy tummia läiskiä ja alueita. Se voi johtua geneettisestä perimästä, mutta myös muilla sisäisillä ja ulkoisilla tekijöillä voi olla merkitystä, erityisesti iän myötä.
Nämä tekijät tunnetaan yhdessä eksposomi-käsitteellä, jonka epidemiologi Christopher Wild (2005) otti käyttöön ja jakoi ne sisäisiin, ulkoisiin ja biologisiin tekijöihin. Niitä ovat muun muassa altistuminen auringolle, tupakointi, lämpötilaerot, ruokavalio, stressi, unenpuute ja saasteet.
Seuraavaksi luettelemme joitakin yleisimpiä syitä pigmenttiläiskille.
• AURINGOLLE ALTISTUMINEN
Auringon UV-säteet ovat yksi niistä tekijöistä, joilla on suuri vaikutus ihoon ja pigmenttiläiskien syntymiseen.
Vaikka UV-säteet stimuloivat D-vitamiinin synteesiä, liiallinen altistuminen UVA-säteille on erittäin haitallista iholle, sillä ne vanhentavat ihoa ja voivat johtaa vakaviin iho-ongelmiin, kuten ihosyöpään. Erityisesti kasvot, kaula, rintakehä, käsivarret ja kädet ovat alttiita pigmenttiläiskille, koska ne altistuvat eniten UV-säteille. Tämäntyyppisten pigmenttiläiskien ehkäisemiseksi on tärkeää käyttää korkealla suojakertoimella varustettua
aurinkosuojavoidetta joka päivä, erityisesti silloin, kun UV-indeksi on korkeimmillaan.
• HORMONAALISET MUUTOKSET
Hormonaaliset muutokset elimistössä voivat myös johtaa muutoksiin melaniinituotannossa, mikä on toinen yleinen syy kasvojen pigmenttiläiskiin.
• RASKAUS
Raskauden aikana monilla naisilla esiintyy kasvojen lisääntynyttä pigmentaatiota, joka tunnetaan myös nimellä melasma. Useimmilla naisilla esiintyy hyperpigmentaatiota vatsalla, kasvoilla ja kainaloissa. Syynä on raskautta edistävien hormonien, kuten estrogeenien ja progestiinien, lisääntynyt eritys, joka voi aiheuttaa muutoksia melaniinituotannossa.
• IKÄÄNTYMINEN
Auringolle altistumisen ohella ihon luonnollinen vanheneminen on toinen yleisimmistä syistä pigmenttiläiskien syntyyn, ja se johtuu kasvojen solujen melaniinituotannon epätasapainosta.
Kun pigmenttiläiskät ovat ikääntymiseen liittyviä, niitä kutsutaan sekä ikä- että maksaläiskiksi. Epäimartelevista nimistä huolimatta ne ovat varsin luonnollisia.
Nämä pigmenttiläiskät johtuvat ihon pigmentin heikkenemisestä, kun solut ikääntyvät ja menettävät kyvyn tuottaa melaniinia normaalisti.
Ikäläiskät ovat pieniä ruskeita läiskiä iholla, jotka tulevat näkyvämmiksi iän myötä. Ikäläiskät eivät ole vaarallisia eivätkä ne yleensä vaadi hoitoa, mutta ne voivat olla merkki auringon aiheuttamista vaurioista.
• IHON LIMAKALVOT
Ihoärsytykset tai -vauriot, kuten palovammat, arvet ja infektiot, voivat edistää ihon hyperpigmentaatiota.
• REAKTIOT
Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa pigmentaatiota. Joillakin lääkkeillä on valolle herkistävä vaikutus ja ne voivat siksi aiheuttaa hyperpigmentaatiota.
• IHOSAIRAUDET
Jotkin ihosairaudet ja -ongelmat voivat aiheuttaa pigmentaatiota. Atooppinen ihottuma, psoriaasi ja akne voivat aiheuttaa ihon hyperpigmentaatiota ja johtaa pigmenttiläiskiin.
• SAASTEET
Pakoputkista tai palamisesta peräisin olevat epäpuhtaudet vapauttavat vapaita radikaaleja ja aktivoivat melanosyyttien (epidermiksen pigmenttisolujen) toimintaa aiheuttaen iholle läiskiä.
Tupakointi, stressi ja unenpuute vaikuttavat myös suoraan ihon ikääntymiseen, mutta ne eivät ole kasvojen hyperpigmentaation ensisijaisia syitä.