Ruoka-aineet, jotka voivat johtaa ihon epäpuhtauksiin
Tiettyjen ruoka-aineiden on osoitettu lisäävän aknen esiintymistä ja pahentavan sitä. Ne aiheuttavat verensokerissa piikin, mikä voi aiheuttaa tulehdusta ja samalla nostaa insuliinitasoja. Tämä kiihdyttää talin tuotantoa ja voi siten aiheuttaa aknelehahduksen.
Korkean glykeemisen indeksin ruoka-aineet hajoavat kehossa nopeasti, ja ne voivat pahentaa aknelehahdusta. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi valkoinen leipä, prosessoidut aamiaismurot, valkoinen riisi, perunalastut, keksit ja kakut[2].
Maidolla on havaittu olevan samankaltainen vaikutus kehoon kuin korkean glykeemisen indeksin ruoilla, sillä se on usein peräisin tiineenä olevista lehmistä ja sisältää hormoneja, jotka voivat aktivoida talintuotannon[3]. Maidossa esiintyvät kasvuhormonit voivat edistää ihosolujen lisääntymistä, mikä saattaa johtaa ihohuokosten tukkeutumiseen[4]. Kokeile vähentää maitotuotteiden käyttöä: harkitse sen sijaan kalsiumravintolisän käyttöä tai kalsiumpitoisten ruokien, kuten tofun, mantelien, pinaatin ja parsakaalin, lisäämistä ruokavalioosi[5].
Myös joidenkin ‘terveellisten ruokien’ on esitetty edistävän aknelehahduksia. Vähärasvaisiin tai rasvattomiin tuotteisiin, kuten rasvattomaan jogurttiin tai vähärasvaiseen juustoon, lisätään usein sokeria maun parantamiseksi, mikä voi aiheuttaa tulehdusta[6].
Lisäksi mehut ja smoothiet ovat usein sokeripitoisia ja vähäkuituisia, mikä aiheuttaa piikin talin tuotannossa – kokonaiset hedelmät ovat usein siis parempi vaihtoehto.
Toisin kuin monet uskovat, alkoholi, suklaa ja rasvainen ruoka eivät nimenomaisesti aiheuta aknea, eikä niiden ole osoitettu edistävän sitä[7].
Alkoholin säännöllinen kuluttaminen voi kuitenkin tukahduttaa immuunijärjestelmän, mikä voi rajoittaa kehon kykyä puollustautua bakteereja ja infektiota vastaan ja johtaa epäpuhtauksiin.